VITAL PIRINEUS expressa la cultura ancestral dels Pirineus en productes austers, bells i responsables amb el territori i la història del lloc utilitzant fibres naturals i materials com la llana, el lli i la fusta.

Vital neix l’any 2019 de la col·laboració entre Timoteo Ccarita Sacaca, Vicenç de Asnurri i Albert Gomà i Sala (“Vi” de Vicenç + “T” de Timoteo + “AL” d’Albert = VITAL). Són els emprenedors de VITAL, “connectors de persones i iniciatives diverses. Timoteo Ccarita Sacaca és mestre teixidor, investigador de tints naturals i formador de teixidors de Pitumarca, al Cuzco (Perú); s’encarrega de la preservació de la cultura inca mantenint els dissenys i tècniques originals en l’elaboració de la llana i el seu posterior teixit. Vicenç de Asnurri, és un artista que va viure en un petit poble dels Pirineus, Asnurri, i col·labora en la iniciativa com a assessor artístic. Albert Gomà i Sala, el pare del qual ve de l’Alt Pirineu, lidera el projecte.

VITAL PIRINEUS és:

Auster: sobri, sense excessos.
Rústic: relacionat amb el camp i la muntanya.
Arrelat: amb arrels al territori i llegat cultural.
Refinat: subtil, de bon gust, fi.
Sostenible: responsable amb el medi ambient i les persones.

Vital s’inspira en la cultura pastoral dels Pirineus, on la muntanya és l’eix central. Durant segles, els pastors de muntanya han fet artesanalment els seus objectes amb materials, colors, estètica i patrons de disseny vinculats a la natura i a les característiques particulars del paisatge de muntanya. Al llarg del segle XX, la cultura de muntanya ha estat marginada per les pressions de la globalització i la centralització. Vital pretén revertir aquesta tendència demostrant que la cultura de muntanya dels Pirineus no només és viva sinó que té moltes lliçons per ensenyar al món modern.

En col·laborar amb petites comunitats rurals d’Andorra i Catalunya , Vital afegeix valor a materials que s’han passat per alt en la història recent alhora que eleva una rica cultura centrada en els animals, els materials naturals i els ritmes i matisos de les estacions.

Vital presenta edicions limitades fetes amb materials de muntanya com la llana, el lli, la fusta i les fibres naturals. Abans tenia valor la llana, després la carn i finalment la llet; avui és al revés. Vital és un exemple de resiliència i compromís amb la sostenibilitat, ha demostrat que la ramaderia arrelada al territori és possible, juntament amb uns millors usos artesanals i innovadors de la llana local

Una trentena de famílies dels Pirineus d’Andorra i l’Alt Urgell col·laboren amb el projecte. Les famílies conserven un petit ramat d’ovelles de raça Barbarina, també anomenada rouge du Roussillon, una raça tradicional dels Pirineus, majoritàriament a Andorra, que data del segle XIX. La Barbarina és una raça rara i en perill d’extinció.

Col·laborem amb un desena d’artesans del nord de la Península ibèrica per elaborar els nostres productes. Elaborem els nostres teixits a través dels processos de major qualitat. Tot el procés es fa al nord de la Península ibèrica, des de la recol·lecta de llana, rentat, teixit fins a la costura. Obtenim teixits de molta qualitat, finesa i durabilitat gràcies a l’ús de processos tradicionals d’acabat. Els teixits segueixen un procés d’”abatanado” tradicional amb uns martells durant 48 hores amb aigua. Finalment, els teixits es pengen i s’eixuguen al sol.

Elaborem peça a peça els coixins, les capes o els sarrons al taller de costura.