La història, d’alguna manera, és la gran transmissora d’aquelles tradicions i d’aquells valors que, per mitjà del dia a dia, han perviscut al llarg del temps. I la humanitat, per mitjà d’aquesta senzilla, o complexa, transmissió, viu vinculada a certs moviments culturals i espirituals del passat dels quals no té cap coneixement directe ni potser cap proximitat física amb l’indret on succeïren els fets. Entre l’ahir i l’avui hi ha, senzillament, un fil finíssim, fragilíssim, subtilíssim, sempre intangible per la seva mateixa naturalesa, que uneix passat i present. Ara bé, sorprenentment aquest fil vincula, anònimament, al llarg del temps, gent diferent i indrets ben distants entre ells. Malgrat la mútua desconeixença i la possible distància existent entre els uns i els altres hi ha com una mena de continuïtat silenciosa, una feble reverberació verbal, o un traç efímer de quelcom escrit que perviu generació rere generació. D’alguna manera, més enllà del seu complex recorregut, podem experimentar un cert vincle amb una tradició d’origen llunyà que, com una ona expansiva, arriba a nosaltres i que, a través nostre, continua expandint-se.

Vicenç Santamaria

Fragment d’Un Gest per la Pau, 87 Octubre 2018

Bells, austers i responsables

VITAL PIRINEUS és un projecte que expressa la cultura ancestral dels Pirineus elaborant productes austers, bells i responsables amb el territori i la història del lloc utilitzant fibres naturals i materials com la llana, el lli i la fusta.

Vital s’inspira en la cultura pastoral dels Pirineus, on la muntanya és l’eix central. Durant segles, els pastors de muntanya han fet artesanalment els seus objectes amb materials, colors, estètica i patrons de disseny vinculats a la natura i a les característiques particulars del paisatge.

La barbarina, la roja o l’andorrana

Col·laborem amb una trentena de famílies andorranes i de l’Alt Urgell que fan l’esforç de preservar un petit ramat d’ovelles barbarines. L’ovella barbarina és la “rouge du roussillon”. Aquesta és una raça tradicional a Andorra des del segle XIX.

Col·laborem amb una desena d’artesans del Pirineus i del nord de la Península ibèrica per elaborar els nostres productes. Elaborem els nostres teixits a través dels processos de major qualitat. Tot el procés es fa al nord de la Península ibèrica, des de la recol·lecta de llana, rentat, teixit fins a la costura.

Al nostre taller de costura elaborem les nostres peces a mà i artesanalment.

Vital Pirineus als mitjans